Alimentatie

Scheiden en alimentatie

Scheiden is al lastig genoeg en zorgt voor veel vragen. Hoe komen jullie rond na de scheiding? Heeft één van jullie recht op alimentatie? En hoe zit het met toeslagen? Moet ik kinderalimentatie betalen? Moet ik partneralimentatie betalen?

Soorten alimentatie

Kinderalimentatie

Wanneer jullie kinderen hebben en uit elkaar gaan, blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de kinderen. Dit betekent dat er kinderalimentatie betaald dient te worden. Of je getrouwd was of alleen samenwoonde, dat maakt in dit geval geen verschil.  Kinderalimentatie is verplicht tot het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Daarna betaalt één van jullie twee een verplichte bijdrage tot het kind 21 jaar is. Klik hier voor meer informatie over kinderalimentatie.

 

Partneralimentatie

Na een scheiding blijft de verplichting om voor elkaar te zorgen. Of je nu getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had. Dit wordt ook wel onderhoudsplicht genoemd. De meest voorkomende vorm van onderhoudsplicht is het betalen van partneralimentatie. Woonden jullie samen en was er geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan hoef je geen partneralimentatie te betalen. De enige uitzondering hierop is een vooraf gemaakte afspraak die vastgezet is in een notariële samenlevingsovereenkomst. Klik hier voor meer informatie over partneralimentatie.

Indexering alimentatie

Jaarlijks vindt er een verhoging plaats van de kinder- en partneralimentatie. Dit wordt ook wel de wettelijke indexering genoemd. De hoogte van de indexatie wordt elk jaar in november bekend gemaakt door het Ministerie van Justitie. Als alimentatiebetaler ben je verplicht deze indexering door te voeren. Elk jaar betaal je dus iets meer. Je krijgt hiervan geen automatische melding. Houd het dus zelf goed in de gaten. Doe je dit niet? Dan kan de indexering uiteindelijk tot vijf jaar terug worden gevorderd.

Wijzigen alimentatie

De alimentatie wordt berekend op het moment dat je gaat scheiden. Daarna kan er sprake zijn van een wijziging van omstandigheden waardoor de draagkracht van de alimentatiebetaler verandert en de hoogte van de alimentatie in positieve of negatieve zin verandert. Bij wijziging van omstandigheden kunnen jullie denken aan:

  • ontslag of werkloosheid;
  • hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing;
  • een kind dat bij de andere partner gaat wonen;
  • het aangaan van nieuw of ander werk met een ander inkomen;
  • pensionering;
  • hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • een verandering van de omgangsregeling;
  • overlijden;
  • een wijziging vanuit de overheid.

Wij helpen jullie bij het maken van een nieuwe alimentatieberekening en het afspreken van de hoogte van het nieuwe alimentatiebedrag.

Weigering betaling alimentatie

Soms betaalt de ouder die verplicht is tot het betalen van kinderalimentatie en/of partneralimentatie de alimentatie niet. Mogelijk is de alimentatieplichtige vergeten te betalen en is een simpele herinnering voldoende om de betaling te ontvangen, maar wordt de alimentatie nog steeds niet betaald dan stellen wij voor om dan zo snel mogelijk met elkaar om tafel te gaan zitten. De gerezen problemen kunnen dan worden besproken en hopelijk kan de situatie worden opgelost.

Mochten jullie ondanks een gesprek er niet uit komen dan kan de alimentatiegerechtigde twee dingen doen:

  1. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Deze gaat dan de alimentatie innen bij je ex-partner. Bijvoorbeeld door beslag te leggen op het loon of op (on)roerende zaken.
  2. Een deurwaarder inschakelen. Deze kan ook dezelfde beslagen leggen als het LBIO.

Wij staan jullie klaar voor problemen rondom het betalen / ontvangen van alimentatie.

Gratis intake

Heb jij vragen over scheiden? Wil je meer informatie of heb je behoefte aan deskundige ondersteuning bij jouw eigen scheiding? Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek. Onze professionals staan graag voor je klaar!







    Jouw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.