Boedel

Hoe verdelen we onze boedel bij de scheiding?

In de loop van jullie huwelijk hebben jullie samen spullen aangeschaft. Eén van jullie gaat de woning verlaten. Of de woning wordt verkocht en jullie gaan elk ergens anders wonen. Dan moeten de eigendommen en persoonlijke spullen worden verdeeld. Ofwel de boedel. De lijst met de verdeling van de boedel wordt opgenomen in een verdelingslijst en deze wordt toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant. Hieronder vind je in het kort al enige informatie over de boedel. Wil je meer weten of heb je vragen over de boedel bij je scheiding, neem dan vooral contact met ons op.

Wat valt er allemaal onder de boedel bij een scheiding?

Alle spullen die zich bevinden in het huis, de schuur of de garage vallen onder de boedel. Hierbij kun je denken aan kasten, bedden, tv, bank en eetkamerstoelen. Spullen die vast in de woning zitten behoren niet tot de boedel. Denk bijvoorbeeld aan inbouwspots of een vastgelijmde houten vloer. Het is verstandig om een boedellijst op te stellen, zodat in kaart wordt gebracht wat de gehele inboedel betreft. Wij adviseren je ook om de kinderen te betrekken bij het verdelen van hun eigen spullen.

Moet ik mijn persoonlijke spullen afstaan bij de scheiding?

Het antwoord is nee. Niet alle spullen hoeven verdeeld te worden. Denk daarbij aan persoonlijke ‘verknochte’ zaken, zoals kleding en sieraden. Een transitievergoeding is niet ‘verknocht’. Dit betekent dat deze binnen de gemeenschap valt en verdeeld moet worden tussen beide partners.

Wat is het verschil in verdeling bij scheiding bij huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Indien je destijds bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden dan wordt de boedelscheiding uitgevoerd zoals het is vastgelegd bij de notaris. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan zal ieder de helft van de boedel krijgen. Daarbij is het verstandig om eerst de spullen te verdelen die een emotionele waarde hebben voor de partners, zoals bijvoorbeeld erfstukken of cadeaus of hobbyspullen. Vervolgens is het belangrijk om – in het geval met kinderen – de spullen van de kinderen in evenredigheid te verdelen, zodat zij op beide plekken hun eigen vertrouwde spullen en speelgoed blijven houden.

Hoe zit het met een auto, motor of caravan bij een scheiding?

Als je een auto, motor en/of caravan hebt dan moet de waarde hiervan vastgesteld worden. De dagwaarde van een auto, motor of caravan is eenvoudig vast te stellen door middel van diverse websites zoals:

Daarnaast kun je ook een auto-, motor- of caravandealer de waarde laten vaststellen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd wordt de opbrengst van de auto, motor en/of caravan gelijk verdeeld tussen beide partners.

Hoe wordt bij scheiding de waarde van de boedel verrekend?

Het kan voorkomen dat de boedel niet bij helften wordt verdeeld, doordat bijvoorbeeld één van de twee partners in het huis blijft wonen. Aan de hand van de boedellijst zal dan de waarde van de boedel worden bepaald, zodat een compensatiebedrag voor degene die het huis verlaat kan worden vastgesteld. De waarde van de spullen betreft de dagwaarde. Dit is dus een vele lagere waarde dan de nieuwwaarde of een vervangingswaarde. De meeste inboedelspullen zijn na 10 jaar zeer weinig tot niets waard. Naast een compensatiebedrag wordt ook vaak rekening gehouden met herinrichtingskosten voor de partner die het huis verlaat.

Wij gaan scheiden, maar hebben discussie over waarde van de boedel. Wat nu?

Bereiken jullie geen overeenstemming over de waarde van de boedel? In dat geval adviseren wij je om bijvoorbeeld op tweedehands websites te kijken naar de waarde van bepaalde spullen. In het uiterste geval kun je de deurwaarder vragen om de waarde van de boedel vast te stellen. Uiteraard kunnen wij je ook ondersteunen om tot een gezamenlijke oplossing te komen met betrekking tot de boedel. Dit kan in onze mediation gesprekken.

Gratis intake

Heb jij vragen over scheiden? Wil je meer informatie of heb je behoefte aan deskundige ondersteuning bij jouw eigen scheiding? Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek. Onze professionals staan graag voor je klaar!

    Jouw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.